sâmbătă, 3 decembrie 2011

SIMBOLUL MARTURIILOR


 

Obiceiul de a oferi marturii de nunta are radacini adanc infipte in istoria europeana, mergand inapoi  pana in secolul al XV-lea, cand se presupune ca nobilii vremii au initiat acest obicei, cu ocazia unor evenimente speciale precum: zile de nastere, botezuri sau casatorii. http://www.nesih-art.ro/marturii-cruciulite-c-4.html


 




Forma si semnificatia s-a schimbat de-a lungul timpului, plecand de la bomboniere din aur, portenal sau cristal, in interiorul carora se afla “ingredientul valoros- zaharul" considerat delicatesa la acea vreme. Acesta era impartirea norocului celor doi miri cu invitatii, ajungand la a simboliza bogatie, opulenta, apoi la a semnifica expresia “la bine si la rau”, atunci cand au aparut marturiile de nunta sub forma bomboanelor cu sambure de migdala: dulce si amar.





 In zilele noastre, marturiile iau forme variate, fiind amintiriri pentru invitati, in semn de multumire pentru participarea la acest emontionant eveniment: cocarde de prins in piept, cutiuite cu bomboane, legate cu funde şi flori. În unele familii se oferă ca mărturii mici obiecte din argint, cristal sau porţelan, lumânări parfumate sau chiar sticle de vin.



 De regulă, ele se pun pe mese înainte de începerea petrecerii, în faţa fiecărei personae care ia parte la nunta, sau se oferă la finalul ei, la plecarea invitatilor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu