miercuri, 16 noiembrie 2011

Curatarea si ingrijirea bijuteriilor


 Oxidarea metalelor nu trebuie sa fie un motiv de ingrijorare, intrucat se curata foarte usor, folosind metode si materiale extrem de la indemna Trebuie avuta o foarte mare atentie in alegerea metodei de curatare si ingrijire a bijuteriilor, intrucat o alegere nepotrivita poate distruge totul.
 Este stiut ca argintul si cuprul oxideaza in timp, ca urmare a expunerii la aer si umiditate. Pentru bijuteriile din argint si din cupru, cea mai buna metoda de a le curata este folosirea unei lavete speciale pentru bijuterii si niciodata folosite solutii de curatare uzuale (sapunuri, detergenti, etc) gasite in comert. Aceste lavete pot fi achizitionate de la majoritatea magazinelor ce comercializeaza bijuterii pretioase. De asemenea o solutie viabila antioxidare este acoperirea cuprului cu un strat de lac acrilic.
Pentru curatarea unei bijuterii de argint se poate folosi o pasta de bicarbonat de sodiu realizata din 3 lingurite de bicarbonat de sodiu peste care se adauga cateva picaturi de apa, pana se obtine o pasta asemanatoare cu pasta de dinti. Cu aceasta pasta se curata fiecare colt al piesei din argint, ajutandu-ne de o periuta de dinti moale. Se acopera in intregime piesa cu pasta de bicarbonat de sodiu si se lasa sa actioneze pentru o ora, dupa care se clateste foarte bine cu apa calduta si se usuca foarte bine.
 Pasta de dinti este de asemeni o solutie buna, insa nu trebuie utilizata aceasta metoda daca bijuteriile sunt cu pietre sau alte elemente, pentru ca le pot strica. Pentru cuprul placat cu argint se poate folosi si o discheta/carpa imbibata cu alcool pentru stergere si curatare.
 Chiar si aurul prinde un strat de oxidare daca nu este ingrijit si curatat corect. Aceasta oxidare a aurului este cauzata de contactul cu uleiuri (din produsele cosmetice, aburi, etc) si murdaria. El trebuie curatat frecvent in solutie de apa cu sapun delicat si amoniac si dupa un minut de actiune a solutiei frecand usor cu degetele pentru a indeparta murdaria ( pentru pete mai dificile se foloseste o periuta moale). Apoi urmeaza clatirea in apa rece si uscarea completa cu o carpa moale. Nu trebuie folosita hartia de nici un fel (chiar si cea de servetel) pentru uscare, deoarece va zgaria metalul. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu